Med i pčelinji proizvodi su u ljudskoj upotrebi još od antičkog doba
Možda i niste znali, med su zvali dar bogova, sok nebeske rose i tečno zlato prirode, jer je od vajkada bio i hrana i lek.
Mnogi naučnici su čitav svoj život i radni vek posvetili naučno – eksperimentalnom izučavanju lečenja pčelinjim proizvodima. Jedan od njih je i bugarski naučnik, doktor medicinskih nauka Stojmir Mladenov, nominovan 1997. godine od strane komiteta za medicinu za Nobelovu nagradu i dobitnik zlatne medalje svetske pčelarske organizacije „Apimondija“.
Dr Stojmir Mladenov je poznato ime u svetu medicine po svojim naučnim i praktičnim radovima iz oblasti apiterapije – lečenja pčelinjim proizvodima. Njegova knjiga „Lečenje pčelarskim proizvodima – apiterapija“ mi je bila inspiracija za pisanje određenih delova ovog teksta.
Stari grčki naučnici i filozofi su takođe proučavali hranljiva i lekovita svojstva pčelinjih proizvoda i koristili ih u lečenju raznih bolesti. Hipokrat je navodio da med deluje kao antiseptik i produžava život.
Homer je u svojim delima „Ilijada“ i „Odiseja“ pisao o piću „kikeon“, u čijem sastavu najveći udeo pripada medu.
Svi drevni narodi su koristili med i vosak kod balsamovanja tela umrlih.
Čuveni doktor Galenus u svom delu „De composittione medica mentorium“ je opisao lekovito dejstvo i primenu pčelinjih proizvoda u lečenju raznih bolesti. Do dan danas se zadržala u upotrebi lekovita pomada, kold krema, čiji je glavni sastojak pčelinji vosak.
Verujem da znate da je čuvena egipatska vladarka Kleopatra koristila med i mleko za negu kože celog tela.
Dame na dvoru francuskih kraljeva, naročito Luja XIV i Luja XV, trošile su mnogo meda za negu kože.
Poznata glumica Marlen Ditrih je govorila da lep izgled duguje maskama za lice od meda.
Med u kozmetici za lepši izgled vaše kože
Pčelinji med je idealno kozmetičko sredstvo koje deluje na dva nivoa. Kada ga koristite u ishrani poboljšava funkcionisanje vašeg celokupnog organizma i time utiče na lepši izgled vaše kože. Kada ga koristite spolja prehranjuje vašu kožu, čini je elastičnom, mekom i mladom.
Med koji nije pasterizovan ili termički obrađen sadrži obilje minerala, vitamina, enzima i ima antibakterijsko, antigljivično, protivupalno, antioksidativno i regenerativno dejstvo.
Med ima antibakterijsko dejstvo zahvaljujući niskom nivou vodonik peroksida, fitohemikalijama koje potiču od biljaka iz kojih pčele skupljaju nektar, koji zatim mešaju sa enzimima iz svojih žlezda i niskom, kiselom pH 3,9 koji onemogućava preživljavanje bakterija u toj kiselosti.
Med ima higroskopna svojstva, što znači da on zapravo upija vlagu iz vazduha i na taj način pomaže vašoj koži da zadrži neophodnu hidrataciju i tonus.
Verovatno ćete se složiti da su ljudi od pamtiveka tragali za eliksirima mladosti. To je ta iskonska potreba u čoveku za večnom mladošću. Med je upravo takav jedan eliksir koji ima antiejdžing dejstvo zahvaljujući antioksidantima koji pomažu ćelijama vaše kože da se bore protiv slobodnih radikala iz prirodnog okruženja koji uzrokuju propadanje ćelija kože i starenje. Dakle, zahvaljujući antioksidantima med je u stanju da pomogne ćelijama vaše kože da se poprave i obnove što kao krajnji rezultat daje to da vam koža deluje čvršće, svetlije i mlađe. Zar to nije sjajna vest?
Kozmetički preparati koji u sebi sadrže pčelinje proizvode imaju nutritivno i vitalizirajuće dejstvo i doprinose održavanju normalnog stepena vlažnosti vaše kože.
Dr. Naum Petrovič Jojriš, poznati ruski apiterapeut, je na sledeći način objasnio upotrebu pčelinjih proizvoda u kozmetici: „Lekovita kozmetika ima zadatak da održava zdravu i lepu kožu, jer koža čuva organizam od štetnih uticaja spoljašnje sredine. Već posle četrdesete godine života koža je podložna atrofičnim i degenerativnim promenama, koje se manifestuju kako u vezivnom tkivu, tako i u njenom epitelnom delu. Gubeći sposobnost da zadržava vodu, koža postaje suva i naborana, čemu doprinosi i prestanak rada lojnih žlezda. Nesumnjivo je dokazano da se može odložiti, odnosno usporiti ovaj fiziološki proces starenja kože. Među profilaktičkim sredstvima koja povećavaju tonus kože izuzetno značajno mesto pripada i pčelinjim proizvodima.“
Stanje i izgled vaše kože zavise od sadržaja vlage u njenom površinskom sloju. Vaša koža se snabdeva vlagom iz donjih, dubljih slojeva kože kao i vlagom iz spoljašnje sredine ili iz hidratantnih krema koje nanosite na kožu.
Odgovarajućim tretmanom, preparatima sa hidratantnim delovanjem možete da utičete na vlažnost površinskog sloja vaše kože.
Među sredstvima koja mogu uspešno povećati tonus vaše kože pčelinji proizvodi zauzimaju počasno mesto.
Verujem da ste mnogo puta čuli da za lep izgled kože nisu dovoljni samo kozmetički preparati. Od ključnog značaja za izgled i lepotu vašeg lica su način života, ishrana i unošenje dovoljne količine vode.
Pčelinji vosak u kozmetici
Vosak se luči iz voštanih žlezda pčela radilica. Hemijski posmatrano pčelinji vosak je složena mešavina u kojoj učestvuju preko 300 različitih materija.
Sigurno znate da se vosak još u davna vremena koristio u medicinske i kozmetičke svrhe. Verovatno se pitate šta ga to čini tako bitnim sastojkom pa se i danas dosta koristi? Vosak ima sposobnost da na mestu aplikacije poboljšava cirkulaciju krvi što dovodi do ishrane odgovarajućih tkiva i rasejavanja i lečenja upalnog procesa, odatle potiče njegovo regenerativno dejstvo.
Ima i antibakterijsko dejstvo.
Ono zbog čega je vosak od davnina korišćen za izradu kozmetike i zašto je dobro da se nađe u vašoj svakodnevnoj kozmetičkoj rutini je činjenica da vam može omekšati kožu, ukloniti manje bore na koži i učiniti da vam koža postane meka i glatka tako što će poboljšati njen celokupni izgled.
Vosak se retko koristi samostalno, većinom je sastojak u kremama, melemima, balzamima i mastima.
U narodnoj medicini se vosak uspešno koristi u lečenju čireva na koži. Dr Stojmir Mladenov u svojoj knjizi ističe da je moguće lečiti u kućnim uslovima čireve na koži. Princip je da se najpre vosak zagreje i parče sterilne gaze se namoči u otopljeni vosak i nakon hlađenja se gaza stavi preko žarišta upale i dodatno se previje tj. učvrsti. Ako je čir u početnom stadijumu, vosak svojim protivupalnim dejstvom može da uništi u potpunosti žarište. Ako je u zrelom stadijumu, čir se brzo otvara i oslobađa od sekreta. U tom slučaju ranu treba svakodnevno previjati.
Naravno, ovo ne preporučujem da radite samostalno već u dogovoru sa svojim apiterapeutom. A kad već spominjem apiterapeuta, verovatno znate da kod nas apiterapija spada u zvanično odobrene alternativne vidove lečenja i da apiterapijom mogu da se bave isključivo lekari koji su se dodatno edukovali za lečenje raznih bolesti medom i ostalim pčelinjim proizvodima poput propolisa, polena, voska, matičnog mleča, a poslednjih godina sve više i pčelinjim otrovom.
Trežnjenje od alkohola uz pomoć meda? Da, moguće je.
Naučni časopis New Scientist objavio je članak dr Gastona Pawana, biohemičara i predavača na Medicinskoj školi Midlanske bolnice u Londonu, pod naslovom „Kada se uveče kafane zatvore…šta se događa sa popijenim alkoholom“. U tom članku dr Gaston kaže da samo 5% alkohola koji ljudi popiju izbacuje se iz organizma u nepromenjenom stanju preko pluća, bubrega i kože, a da se 95% menja hemijskim procesima u organizmu preko raznih jedinjenja do ugljen-dioksida i vode. U ovim procesima glavnu ulogu imaju jetra, bubrezi, pluća i želudac. Naš organizam ne zadržava ni najmanju količinu popijenog alkohola. Za obavljanje tog procesa organizmu je potrebno vreme od 3 do 4 sata.
Iz ovog teksta može se zaključiti da nam alkohol uopšte nije potreban i da se naš organizam na sve moguće načine trudi da celokupnu količinu koju smo popili izbaci iz našeg tela. Ali ako se ipak desi da malo preteramo na nekom slavlju po ovom naučniku rešenje ipak postoji. Ako neposredno ili pola sata posle umerenog konzumiranja alkohola uzmemo 30 grama meda (najbolje rastvorenog u vodi) znatno se ubrzava opadanje alkohola u krvi.
Hibernacijska dijeta uz pomoć meda
Verovatno ste čuli da je pre nekoliko godina bila popularna tzv. hibernacijska dijeta. Osmislili su je otac i sin, Majk i Stjuart Mekins, farmakolog i nutricionista.
Kako se primenjuje ova dijeta?
Uveče, pre spavanja, rastvorite kašiku meda u vodi ili nekom drugom napitku i popijete. I… i to je sve. Poželjno je da u toku dana destak minuta radite vežbe otpora prilagođene vašim godinama i kondiciji. Naravno, treba voditi računa da jedete zdravu hranu, integralne žitarice, sveže voće i povrće i pijete dosta vode.
Na prvi pogled ništa spektakularno.
Zašto se ova dijeta zove hibernacijska? Zato što nam omogućava dobar san, bez buđenja noću. Med sadrži iste količine fruktoze i glukoze (zajedno čine ukupno 80 % u sadržaju meda). Jetra apsorbuje fruktozu, a fruktoza zatim reguliše glukozu u jetri. Tako se održava izbalansiran nivo šećera u krvi tokom noći. Nema iznenadnih uspona ili padova. Jetra čuva zalihe glukoze kojima se opskrbljuje mozak. Nema buđenja, ne luče se opasni hormoni stresa. Telu je omogućena neophodna regeneracija.
Sada se verovatno pitate da li ovo zaista deluje. Probala sam … i mogu da kažem da nisam izgubila kilograme, ali sam spavala zaista dobro, bez buđenja noću. I osećala sam se dobro zbog toga.
Složićete se da ovo nije poput drugih dijeta već samo jedna dobra, zdrava navika korišćenja meda za dobrobit celog organizma.
A šta ako imate alergiju na pčelinje proizvode?
Kod određenog, malog procenta ljudi postoji preosetljivost ili alergija na neki od pčelinjih proizvoda. Zato vam preporučujem opreznost i poželjno je da pre upotrebe meda i pčelinjih proizvoda testirate mali deo kože. Ako utvrdite preosetljivost, crvenilo ili bilo koji oblik alergije onda u tom slučaju ne smete koristiti proizvode koji u svom sastavu sadrže pčelinje proizvode.
Ako imate alergiju na polen ili pčelinji otrov takođe treba da izbegavate lokalnu primenu meda jer se u medu prirodno nalaze manje količine polena. Ako nemate do sada utvrđenu alergiju, još uvek je važno da testirate mali deo kože pre nanošenja meda na veće delove vašeg tela.
Pčele utiču na očuvanje životne sredine
Poslednjih godina ste sigurno čuli da se dosta priča o očuvanju ugrožene životne sredine i o tome koliko su pčele bitne za opstanak čoveka i za održanje civilizacije ovakve kakvu je danas poznajemo. Razlog za to leži u činjenici da pčele i drugi insekti oprašivači imaju značajan uticaj u prirodi. Zahvaljujući pčelama i njihovoj ulozi u oprašivanju biljaka prinosi voćaka se povećavaju oko 60%, a povrća i preko 70%.
Falsifikovanje meda
Česta je pojava falsifikovanog meda na tržištu. Falsifikovanje meda je usavršeno do tog stepena da je dosta teško čak i hemijskim analizama utvrditi falsifikat. Zbog toga je najbolja preporuka da med kupujete kod proverenih pčelara u koje imate poverenje.
Med i pčelinji vosak u našim proizvodima – Lady Ann’s Lab
Med i pčelinji vosak, sa našeg domaćeg pčelinjaka, nalaze se u sastavu dva naša proizvoda:
- Lady Ann’s Lab Melem od nevena i
- Lady Ann’s Lab Magic antiage krema za normalnu kožu sa pčelinjim medom.
Uskoro planiram da vam predstavim hidratantnu i hranljivu emulziju, Lady Ann’s Lab Strong kremu za dnevnu negu suve kože ili za noćnu negu normalne kože, koja u svom sastavu ima i med i pčelinji vosak. Nekoliko godina sam radila na njenom kreiranju, ispitivanju i razvoju i imam jako lepa iskustva korisnika posle korišćenja ove kreme.
Ovi proizvodi će vratiti neophodnu vlagu vašoj koži, koža će vam postati mekana, regenerisana, sa dobrim tonusom. One fine linije i sitne bore će nestati za par nedelja korišćenja, a duboke bore će biti znatno ublažene.
Verujem da med i pčelinji proizvodi mogu povoljno da utiču na vašu kožu i zato jedva čekam da čujem i vaša iskustva.
IZVORI:
- “Lečenje pčelinjim proizvodima APITERAPIJA”, dr. Stojmir Mladenov
- “Pčele I zdravlje”, Nijaz Abadžić
- “Hibernacijska dijeta”, Majk I Stjuart Mekins u saradnji sa Megi Stenfild